Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Caria de Biberon, cauze si tratament.

8/26/2014 postat

 

        Caria de biberon este o afectiune specifica dintilor de lapte si consta in distrugerea dintilor copilului.

        Caria de biberon, este un tip de carie dentara destul de des intalnit la copii. Daca nu este alimentat corespunzator copilul tau poate face aceasta forma acuta de carie, ce evolueaza rapid atat in suprafata cat si in profunzime. Netratata, caria de biberon se poate extinde la structurile osoase invecinate si poate afecta dezvoltarea dentitiei definitive.

        Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, formule de lapte, sucuri insulcite sau siropuri).

 

Pentru caria de biberon cauzele sunt numeroase:

  • prelungirea alaptarii peste varsta de 1 an,

  • alimentatiei cu lichide indulcite( lapte, sucuri, ceaiuri),

  • suzeta inmuiata in miere,

  • flora microbiana cariogena,

  • structura nerezistenta a smaltului, lipsa igienei orale.

    Caria de biberon apare in jurul varstei de 2 ani, dar uneori se poate evidenti si mai devreme. Dupa eruptia dintelui apar pete mici albicioase la nivelul suprafetei dentare apropiata de gingie si fata vestibulara a incisivilor superiori.

 

    Deoarece aceasta afectiune are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt grav afectati.

 

Pentru caria de biberon tratamentul are doua laturi: profilactic si curativ.

  1. Profilaxia presupune educarea parintilor in privinta igienei orale, igienei alimentatiei si administrarea fluorului pe cale generala. 

  • Igiena bucala se instituie in mometul eruptiei dintilor si se va realiza cu un tifon infasurat pe deget si inmuiat in ceai de musetel, de indata ce apare primul dintisor foloseste periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii;

  • Evitarea pe cat posibil a lichidelor dulci si a zaharului in alimentatia copilului

  • Folosirea unei paste de dinti cu fluor sau a gelurilor fluorurate.

  • De cand apare primul dintisor poti sa faci prima vizita la medicul stomatolog. El iti poate explica pe larg ceea ce trebuie sa faci pentru prevenirea aparitiri cariei.

 

  1. In cazul tratamentului curativ, leziunile din carie de biberon se vindeca in functie de diagnostic, sau mai exact in functie de cat de afectati sunt dintii.

  • In formele incipiente( pete abicioase) se incearca o remineralizare prin aplicare de fluor in concentratii si cantitati mici

  • In cazul cariilor simple, se pregatesc cavitati si se vor obtura.

  • In cazul cariilor complicate, se realizeaza tratament endodontic si/sau extratie.

     

Caria de biberon este o problema serioasa si necesita tratament stomatologic.

                                                                                                                    Autor: Dr. Codreanu Andrei

                                                                                                                    Safe Dental Clinic

 

Citeste restul postarii »

Detartrajul si importanta lui.

1/19/2014 postat

 

   Este bine stiut faptul... ca lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasa a acesteia este cauza principala in aparitia problemelor dentare. Insa trebuie de stiut ca o problema la fel de importanta este depunerea, la suprafata dintilor a tartrului.


    Tartrul este cauza principala in aparitia resorbtiei osoase si a bolii parodontale, care intr-un final duce la pierderea dintilor si poate aparea la orice varsta, atat la adulti, cat si la copii.


    Tartrul se formeaza atunci cand placa bacteriana intra in contact cu saliva si se intareste. Bacteriile din tartru irita gingia, ataca radacina si suprafata dintilor. Tot ele emana toxine care provoaca inflamatii si infectii la nivelul gingiilor si faciliteaza aparitia cariilor.. 
    Primul semn al prezentei tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.


    Initial tartrul se prezinta ca o pelicula alb-galbuie aflata pe zuprafata dintilor, in general pe suprafetele din apropierea gingiei si interdentar (atat supra cat si subgingival). In timp acesta isi modifica culoare si duritatea devenind mai greu de indepartat. astfel dintr-o pelicula alb-galbuie, care se poate indepartat la un periaj profesional, tartrul ajunge sa capete o culoare maronie (datorita alimentatiei, fumatului, consumul de cafea, etc.)si o duritate crescuta, posibil de indepartat doar de medicul dentist, prin detartraj manual sau cu ultrasunete.

    Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt: fata interna a dintilor de jos, fata dinspre obraz a molarilor de sus, dintii nefolositi in masticatie, dintii inghesuiti, zonele in care igienizarea este neglijata, suprafetele puntilor si protezelor dentare.

    In concluzie, trebuie sa se stie ca detartrajul face parte, in mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare si in preveniria aparitiei problemelor dentare.

    Este recomandat ca un detartraj sa se efectueze o data la 6 luni, pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi, fumatori o data la 4-5 luni,in fuctie de viteza de depunere a tartrului. Dupa detartraj este posibil sa mai ramana mici depozite de tartru care se pot indeparta printr-un periaj profesional.


Detartrajul poate fi de mai multe feluri:


    1. detartraj manual: se realizeaza cu instrumentar de detartraj (prin desprinderea tartrului de pe dintele prin aplicarea fortei     manuale.)
    2. detartraj cu ultrasunete: este cel mai indicat (indepartarea tartrului se realizeaza cu ajutorul undelor de ultarsunet).
    3. AirFlow: se realizeaza cu ajutorul unui jet de apa si particule solide foarte fine (de obicei Bicarbonat de sodiu) pulverizate     sub presiune. aceasta metoda este mai putin eficienta decat detartrajul cu ultrasunete, si se foloseste in general la copii, sau     pentru suprafetele dentare cu acces limitat, care nu s-au putut curata prin alta metodata.

Multi pacienti fac greseala de a se opune detartrajului pe motiv ca inlaturarea pietrei este dureroasa si le-ar slabi dintii.           LUCRU TOTAL GRESIT.

 

Totusi, tartrul poate fi prevenit prin cateva metode simple si eficiente:
- Periaza de doua ori pe zi folosind periuta adecvata si o tehnica corecta de periaj
- Foloseste ata dentara si apa de gura, sau dusul bucal.
- Consultatii periodice la medicul dentist si apeleaza la un detartraj cel putin de doua ori pe an.
Alimentatie corecta si controlul viciilor.

                                                                                                                                                      Autor: dr. Codreanu Andrei                                                                                                                                                                 Safe Dental Clinic

Citeste restul postarii »

Durerea Dentara.... Cauze si simptome.

12/12/2013 postat

    De cele mai multe ori durerile de dinţi sunt cauzate de afecţiunile dentare, precum cariilebolile gingivale, un dinte fracturat sau parodontoză, etc...Există insa şi situaţii când durerile de dinţi nu au nici o legatura cu afectiunile maxilarului sau a unui dinte. Durerea de dinţi poate fi simptomul unor afectiuni ce tin de alte parti ale organismului, cum ar fi:

  • Afectiuni ORL: afectiuni / infecţii externe sau interne ale urechilor, a sinusurilor,
  • Afectiuni ale glandelor parotide, ale glandelor salivare,
  • sau afectiuni de natura neurologica, cum ar fi nevralgia de trigemen. etc..

    Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis si corect,este nevoie de o colaborare cat mai buna a medicului dentist cu pacientul, este important ca medicului sa i se ofere informatii cat mai complete, privind: intensitatea durerii, unde este localizata, cand se declanseaza, cand se accentueaza sau daca aceasta se amelioreaza in anumite situatii. In acest fel, specialistul isi va putea da seama daca problema de sanatate este una urgenta sau nu,va stabili planul de tratament care va fi urmat sau daca este nevoie de alte analize complementare sau de consultul altor medici specialisti

Care sunt principalele cauze ale durerilor de dinţi?

  • Abcesele dentare şi cariile
  • Parodontoza
  • Sensibilitatea dentară
  • Fracturarea dintelui 
  • Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare
  • Erupţiile dentare

1. Durere ascutita atunci cand pacientul musca:
    Cauza: - prezenta unei carii,  un dinte crapat sau un dinte caruia i-a cazut plomba poate provoca durerea ascutita, in urma     unei muscaturi. Ar putea fi, de asemenea, prezenta o infectie dentara in interiorul stratului dintelui (pulpa dintelui), in cazul in     care n-au fost extirpati nervii acestuia.  

2. Dureri severe, inflamatii si senzatie de presiune care nu dispar:
    Cauza: - Un abces - o infectie a dintelui, gingiei si tesutului osos. 

3. Durere la nivelul dintilor superiori, dar aceasta nu este prea severa sau ascutita.
    Cauza: - Este posibil sa fie prezenta o durere de cap  sinusoidala sau provocata de o infectie a sinusurilor. Disconfortul produs     de sinuzita poate cobori pana spre maxilarul superior, din cauza localizarii acestuia in vecinatatea sinusurilor. De asemenea,     scrasnirea dintilor (bruxism) poate determina o durere surda in maxilarul superior, din cauza presiunii asupra articulatiei     temporomandibulare. 

4. Dureri ale capului, gatului si urechii care nu dispar.
    Cauza: - Pulpa dentara ar putea fi deteriorata sau infectia dintilor ar putea cauza dureri ale capului. Cu toate acestea pot     exista si alte cauze medicale, inclusiv dentare, pentru aceste tipuri de durere. De asemenea, scrasnirea dintilor (bruxism) poate     fi o alta cauza, sau prezenta unui dinte inclus pe arcada, care nu are spatiu pentru a erupe.

5. Dupa un tratament dentar dintii sunt sensibili la cald sau la frig
    Cauza: - Sensibilitatea dintara  este normala dupa tratamentul stomatologic. Deseori sunt afectati nervii de la nivelul pulpei     dintelui. Durerea trebuie sa se estompeze in termen de patru-sase saptamani. In caz contrar, sau daca se agraveaza, trebuie     contactat medicul specialist. 

6. Durere ascutita/ disconfort brusc, de moment, care apar doar in contact cu alimente sau bauturi calde/reci.
        Se poate incerca utilizarea unei paste de dinti pentru dinti sensibili. Dupa o saptamana sau doua de la utilizarea acesteia, sensibilitatea ar trebui sa se atenueze. De semenea, trebuie folosita pentru periaj, o periuta moale de dinti cu miscari blande, sus-jos si circulare pentru a evita deteriorarea gingiilor. In cazul in care in urma acestor schimbari in rutina igienei dentare, sensibilitatea persista, se va consulta medicul dentist. 

7. Dureri persistente dupa contactul cu alimente/bauturi reci sau calde.
    Cauza: - Dintele este probabil afectat de carii profunde, fie dintele este fisurat. Se va consulta stomatologul cat mai curand     posibil. In urma consultului se va stabili planul de tratament corespunzator.

 

        Daca prezentati dureri dentare, va puteti ghida dupa indicatiile de mai sus pentru a va face o idee cu privire la cauza durerii. Totusi, scopul acestor informatii nu este de a stabili un diagnostic, doar medicul specialist poate face acest lucru in urma consultului direct. 

        Pentru a evita aparitia durerilor este indicat controlul periodic odata la 6 luni cat si mentinerea unei igiene dentare bune.

 

                                                                                                                                 Autor: Dr. Codreanu Andrei.

                                                                                                                                         Safe Dental Clinic


Citeste restul postarii »

Coroana ceramica pe suport de zirconiu.

11/14/2013 postat

 Coroana ceramica pe suport de zirconiu.

    Coroana ceramica pe suport de zirconiu a aparut ca o alternativa la coroanele metalo-ceramice, dar cu un aspect estetic mai satisfacator, durabilitate crescuta si fara reactii alergice.

    Zirconiu este un diamant sintetic, denumirea sa fiind "dioxid de zirconiu tetragonal stabilizat partial cu yttriu" si este folosit in stomatologie din anii 90 

    Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata (procedeu numit CAD-CAM) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic, al durabilitatii, biocompatibilitatii cu organismul si al rezistentei la fortele masticatorii.

    Din punctul de vedere al specialistilor in protetica dentara, coroanele pe suport de zirconiu reprezinta solutia optima pentru restaurarea dintilor, in special a celor frontali. 

Avantajele coroanelor pe suport de zirconiu:

  • Rezultate estetice deosebite - lumina penetreaza coroana, dandu-i un aspect natural;

  • Forma si culoarea coroanei pot fi ajustate pentru a se potrivi perfect cu ceilalti dinti ai pacientului;

  • Zirconiu nu produce niciun fel de reactie chimica in cavitatea bucala si astfel dispare posibilitatea aparitiei unui miros sau gust neplacut

  • Rezistenta mecanica ridicata;

  • Biocompatibilitate excelenta cu tesuturile moi;

  • acomodare rapida, Acest lucru se datoreaza faptului ca, coroanele pe suport de zirconiu sunt foarte usoare. Dupa un timp foarte scurt de la montarea coroanelor, acestea se integreaza perfect, devenind insesizabile de pacienti.

  • Coroana dentara pe suport de zirconiu este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare computerizata, astfel incat adaptarea sa gingivala este superioara altor tehnologii. Cu alte cuvinte, problemele gingivale intampinate, inevitabil in multe cazuri in care se foloseau alte soltii protetice, sunt eliminate complet in cazul coroanei dentare pe suport de zirconiu.

  • Faptul ca aceasta coroana dentara este obtinuta prin frezare computerizata exclude posibilitatea esecului.

                                                                                                                                     Autor: dr.Codreanu Andrei

                                                                                                                                           Safe Dental Clinic

Citeste restul postarii »

Cum Iti alegi periuta de dinti potrivita?....

11/5/2013 postat

    Te intrebi cum poti avea un zambet frumos? Raspunsul este mai simplu decat crezi. Intretinerea unei danturi sanatoase este relativ usoara, insa trebuie sa se tina cont de anumiti factori..... Ai nevoie de produsele potrivite care sa iti asigure o cavitatii bucala sanatoasa si o igiena corespunzatoare. Pe langa pasta de dinti, ata dentara sau apa de gura, o importanta foarte mare trebuie acordata periutei de dinti.

    Astazi exista o multime de firme producatoare de periute de dinti. Insa nu marca este importanta ci tipul de perie, forma, duritatea perilor periutei cat si intrebuintarea ei.

    Un alt aspect important este schimbarea periutei de dinti la cel mult 3 luni dupa utilizare. Precum si folosirea corecta a acesteea.

Ce model sa aleg?

    Exista o multime de modele de periute de dinti, in functie de duritatea perilor, modalitatea de utilizare, manuale sau electrice, insaa toate pot fi atat pentru adulti cat si pentru copii.

In functie de duritate, periutele se impart in 3 clase:

  • duritate medie – sunt cele mai utilizate, pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;

  • de duritate mare – pentru o curatare intensa, indicate fumatorilor si persoanelor care beau cafea;

  • de duritate mica– pentru persoane cu dinti sensibili . 

In functie de utilizarea acestora, periutele pot fi:

  • Periute Manuale: Sunt periutele cele mai utilizate.
  • periute electrice: -periute dotate cu un cap rotativ.... aceste periute, deobicei functioneaza pe baza unor
    baterii alcaline sau acumulatori reincarcabili... dintii sunt curatati de miscarile rotative ale capului periutei... Aceste periute ofera o curatare mai buna a dintilor fata de periutele manuale.

  • periute linguale: - sunt periute destinate curatarii limbii.... E important de stiut ca placa bacteriana se depune nu doar pe suprafetele dentare, dar si pe suprafata limbii. Din pacate majoritatea persoanelor ignora acest aspect important in mentinerea igienei bucale corespunzatoare. Unele periute moderne contin si peri pentru curatarea limbii, pe langa perii obisnuiti pentru curatarea suprafetei dentare.

  • periute interdentare: este o periuta alungita, de dimensiuni mici, care se foloseste in spatii dintre dinti, acolo unde se aduna resturi de alimente pe care nu le poti elimina intotdeauna cu periuta de dinti. Periuta interdentara elimina resturile de alimente, dar mai ales tartrul care se depune in spatiile dintre dinti.

  • periute ortodontice: sunt periute destinate persoanelor care poarta aparate ortodontice.... Datorita formei speciale a perilor, aceste periute permit o curatare mai buna a dintilor si a aparatelor ortodontice (Bracketi)

Periute de dinti pentru copii: sunt periute de dinti de dimensiuni mai mici, Acestea se gasesc sub diferite forme, culori si sunt inscriptionate cu diverse imagini, sau cu personaje din desene animate, pentru a fi mult mai atractive pentru cei mici.


    Pe langa folosirea periutei dentare corespunzatoare si a unei tehnici corecte de periaj, este necesar de tinut cont si de metode alternative de igiena bucala, cum ar fi:

  • Ata dentara,

  • Apa de gura,

  • Duşul bucal: - funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare din zonele inaccesibile periuţei de dinţi sau aţei dentare. De asemenea, stimulează circulaţia sangvină în mucoasa gingivală, păstrând-o mai sănătoase.

    Acum ca ati aflat mai multe despre periutele dentare, nu va ramane decat sa alegeti periuta dentara potrivita, sa folositi o tehnica de periaj corecta, consultatiile periodice - absolut necesare pentru a avea dinti sanatosi si un zambet fermecator.

                                                                                                                                                                                            Autor: Dr. Codreanu A.

                                                                                                                                                                                              Safe Dental Clinic.

Citeste restul postarii »

Tratamentul ortodontic si aparatele dentare.

10/24/2013 postat

O mare parte a populatiei are dinţii, fie prea înghesuiţi, fie strâmbi sau are maxilarul ori mandibula mai proeminentă şi o muşcătură inegală. Toate aceste lucruru duc la o functionalitate proasta a complexului dento-alveolar cat si la un aspect inestetic.

Este bine de retinut ca aceste inghesuiri sau pozitionari anormale a dintilor duc la imposibilitatea realizarii unui periaj corect si mentinerea unei igiene dentare corespunzatoare, la aparitia unor defecte si abrajiuni pe suprafete dentare(datorita unei muscaturi incorecte), ne mai vorbind de aspectul fizic si estetic al unor dinti strambi. Purtarea aparatului dentar potrivit, pe toată perioada recomandată de medic, poate remedia aceste imperfecţiuni ale danturii.

Tipuri de aparate dentare: Aparatele dentare sunt de mai multe feluri:

Aparate dentare mobile: Se folosesc in generala la copii si sunt realizate din acrilat...

Aparate fixe: Sunt aparate fixate pe dinti care se poarta o perioada mai lunga (stabilita de medicul ortodont, in functie de planul de tratament). Iata care sunt tipurile de aparate dentare, impreuna cu cateva caracteristici ale lor:

  1. Aparatul metalic: este cel mai des folosit, chiar si in prezent, in care bracketii (bucatile de metal care fixeaza fiecare dinte) sunt prinsi intre ei cu un arc metalic pe care sunt fixati cu niste ligaturi. Acest aparat este cel mai utilizat in prezent, datorita pretului mai mic si a timpul de tratament mai scurt, comparativ cu alte modele, iar in al doilea rand, acestea sunt destul de rezistente, rar fiind necesare "reparatii".

  2. Aparat dentar Damon: Ca aspect este asemanator celui metalic insa dispozitivele folosite sunt de dimensiuni mai mici si din aceasta cauza, aparatul este mai discret. Durata de tratament este mai mica decat in cazul aparatului metalic, dar prezinta si un dezavantaj: poate produce leziuni bucale usoare. 

  3. Aparat dentar ceramic: Bracket-ii, dispozitivele care se fixeaza pe dinti - fiind din material ceramic de culoarea dintilor. Principalul avantaj al acestui tip de aparat este dat de aspectul sau estetic, Nu este recomandat persoanelor cu probleme ortodontice severe, iar durata de tratament este mai mare. Aparatul ceramic este mai scump decat aparatul Damon si cel metalic.

  4. Aparat dentar lingual: Se plaseaza pe spatele dintilor, in partea dinspre interior, fiind in acest fel cel mai discret aparat ortodontic. Durata de tratament este mai mare, comparativ cu celelalte tipuri. Este practic invizibil dar si pretul este mai mare.

  5. Aparat dentar invizibil: Este un sistem realizat din material plastic transparent. Dintii sunt "imbracati" cu un mulaj transparent ce aplica treptat forta necesara indreptarii dintilor. Mulajul se schimba la fiecare doua saptamani. Este cel mai scump aparat ortodontic, insa prezinta avantajul unui confort sporit in timpul tratamentului si a aspectului estetic.

 

Lucruri de stiut despre aparatele dentare:

  1. Noile generatii de aparate dentare pot fi purtate la orice varsta cu rezultate excelente. Credeai ca nu se mai poate face nimic pentru dintii tai? Afla ca niciodata nu este prea tarziu pentru a avea o dantura frumoasa. Aparatele ortodontice moderne au o rata mare de succes la orice varsta.

  2. In ce constă tratamentul? Inainte de aplicarea unui aparat dentar, medicul ortodont face o examinare minuţioasă a poziţiei dinţilor şi a structurii mandibulei şi maxilarului. În unele situaţii, cand dantura este prea înghesuită, poate fi nevoie de extragerea unui dinte, sau a altor tratamente (precum carii, boli parodontale, detartraje etc.) Apoi, după măsurători minuţioase şi după efectuarea unor mulaje ale danturii, se fixează aparatul.

  3. Cat dureaza tratamentul? Un tratament ortodontic poate dura de la cateva saptamani la cativa ani, in functie de complexitatea tratamentului si a planului de tratament ales. Medicul alege solutia terapeutica si cea mai buna solutie pentru pacient, in functie de situatia clinica a acestuia.

  4. Sunt necesare reguli speciale de igienă? După fixarea unui aparat dentar, trebuie acordată o atenţie sporită igienei orale. În componentele metalice ale aparatului pot rămâne particule alimentare care pun în pericol sănătatea danturii. De aceea, se recomandă folosirea unei tehnici corecte de periaj, dar şi utilizarea cu atenţie a aţei dentare si a apei de gura.

  5. In primele zile probabil o sa te doara dintii (pentru ca aparatul exercita anumite forte pe ei ca sa ii indrepte in directia corecta), deci fi pregatit sa mananci piure si supa cateva zile. Cu timpul durerea dispare.

  6. Pentru un rezultat cat mai bun este necesara o comunicare cat mai buna medic-pacient, si respectarea vizitelor programate pentru activarea aparatului, pe tot timpul tratamentului.

  7. Dupa indepartarea aparatului dentar urmeaza perioada de mentinere (contentie), prin aplicarea unui dispozitiv pentru păstrarea poziţiei corecte a dinţilor, numit retainer sau aparat de contenţie.

                                                                                                                         “Niciodata nu e prea tarziu.....

                                                                                                                                                pentru un zambet frumos”

    autor: dr.Codreanu A.

    Safe Dental Clinic


Citeste restul postarii »

Ce mancam pentru a avea dintii sanatosi?

10/21/2013 postat

    Este bine stiut faptul ca, alimentatia este un factor foarte important in mentinerea unui organism sanatos. Pentru a avea o sanatate dentara buna si pentru a preveni aparitia cariilor este important sa tii cont de ce mananci si cat de des mananci.  Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile din alimentele pe care le mananci in acizi si acestia ataca smaltul dintilor.

Cele mai bune alimente pentru sanatatea gurii sunt alimentele ce includ brânzeturile, carnea de pui sau alte tipuri de carne, nucile, laptele, fructele si legumele.

Un alt factor important in mentinerea dintilor sanatosi este hidratarea, apa mentine cavitatea bucala hidratata si creste fluxul salivar, dilueaza efectele zaharurilor si ajuta la protectia impotriva cariilor prin indepartarea si spalarea particulelor alimentare.

In ceea ce priveste consumul de lichide, cele mai bune alegeri de bauturi includ apa (apa fluorizata in special), laptele si ceaiul neindulcit. Limitati consumul de bauturi cu continut ridicat de zahar.

Atentie mare!!! La alimentele acide cum ar fi fructele citrice si rosiile ar trebui sa fie consumate ca parte a unei mese mai mari pentru a minimizea efectul acidului asupra smaltului.

 

Alimente ce trebuie evitate (alimentele bogate in zaharuri, carbohidrati, fainoase etc.:

 - Bomboanele – cum ar fi acadele,

 - Bomboane tari – fursecurile,

 - Prajiturile, placintele, briosele, chipsuri, covrigei,

 - Cartofii prajiti,

 - Bananele, stafidele si alte fructe uscate.

    Aceste alimente contin cantitati mari de zahar, fiind o sursa de energie pentru bacterii, in plus sunt foarte aderente de suprafata dentara (smalt).

 

Alimente ce pateaza dintii:

 - Ceaiul;

 - Cafeaua;

 - Sfecla;

 - Bauturi acidulate inchise la culoare (cola, pepsi);

 - Sosul de soia;

 - Coacaza, zmeura, mure, affine- sunt foarte bogate in antioxidanti si vitamina C, insa contin un colorant semi- permanent ce coloreaza dintii;

 - Vinul rosu;

 - Ciocolata;

 - Citricele;

 - Bauturi energizante si sportive.

 

Pentru a evita zaharul se pot folosi indulcitorii alimentari cum ar fi: eritritolul, sorbitolul, manitolul, zaharina, aspartamul, acesulfamul de potasiu si sucraloza. Inlocuitorii de zahar nu sunt metabolizati in acelasi mod ca si zaharul, astfel acestia nu “hranesc” bacteriile din gura si, prin urmare, nu produc acizi care dauneaza integritatii smaltului dentar.

 

Guma de mestecat

Guma de mestecat fara zahar este benefica pentru dinti, iar mestecatul ajuta la indepartarea alimentelor care se lipesc de dinti si creste fluxul de saliva.

 

Sfaturi de baza pentru ingrijirea dintilor

 - Periati dintii regulat, de cel putin de doua ori pe zi si, de preferinta, dupa fiecare masa sau gustare.

 - Utilizati o pasta de dinti care contine fluor.

 - Utilizati ata dentara cel putin o data pe zi.

 - Utilizati apa de gura zi de zi.

 - Vizitati periodic medicul dentist pentru controale si curatare – de obicei, de doua ori pe an.

 - Mancati sanatos si variat, mai putine alimente care contin zaharuri, carbohidrati si amidon.

                                                                                                                                                                                       Autor: Dr.Codreanu A.

                                                                                                                                                                                           Safe Dental Clinic

Citeste restul postarii »

Totul despre implanturile dentare:

10/15/2013 postat

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un surub de titan biocompatibil cu organismul care inlocuieste radacina unui dinte lipsa. Peste acest implant din titan se va monta coroana dintelui, astfel incat la finalul tratamentului dumneavoastra veti avea un dinte perfect functional din punct de vedere al maticatiei, vorbirii si aspectului.

 

Indicatii ale implantului dentar:

Implantul dentar este una din metodele de tratament in cazul edentatiilor simple, multiple sau totale.

Pentru inlocuirea dintilor care nu mai pot fi tratati si vor trebui extrasi.

Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior, probleme legate de starea generala de sanatate a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, osteoporoza (atentie mare), anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se vor face un set de radiografii speciale, computer tomograf (daca este cazul) si analize de sange.

 

Avantajele implantelor dentare, fata de alte lucrari protetice dentare (punti sau proteze dentare).

  1. Nu se intervine pe dintii vecini;

  2. Aspect estetic superior puntilor dentare;

  3. In cazul protezelor dentare, dispare disconfortul creat de mobilitatea, volumul si aspectul protezelor, nu mai avem nevoie de substante de mentinere a protezelor (corega, fixodent).

  4. Stopeaza resorbtia, atrofia osului alveolar(Stimuleaza functional osul, care nu se mai resoarbe/ atrofioaza)

  5. Opreste migrarea dintilor (in lipsa unui sau mai multi dinti, apare fenomenul de migrare a dintilor. Dintii antagonisti si dintii vecini migreaza in spatiul existent)

  6. Tratament de lunga durata

  7. Implanturile se comporta ca proprii dvs. dinti... cand mancati, vorbiti sau radeti. Majoritatea pacientilor nu fac diferenta intre dintii naturali si noii lor dinti. 

Cat de dureroasa este interventia?

Interventia chirurgicala de inserare a unui implant in cavitatea bucala este relativ simpla (nu cu mult mai complicata decat o extractie). Aplicarea implantelor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp. Regiunea in care s-a intervenit se poate umfla pentru cateva zile, iar durerile sunt de intensitate redusa, si se remit de cele mai multe ori cu antalgice usoare.

 

Exista riscuri?

Studiile clinice asupra tratamentului cu implante dentare au aratat ca riscurile sunt extrem de mici (respingerea implantului de catre organism este practic inexistenta) si rezultatele pe termen lung sunt pozitive. Filetul implantului surub contribuie la mentinerea pe loc a acestuia si la conservarea osului, astfel se asigura o foarte buna rezistenta si mentinerea pe loc a restaurarilor.

 

Igiena dintilor pe implante dentare:

Pentru a intretine un bun rezultat este suficient periajul dentar si utilizarea atei dentare. Stomatologul dvs va va explica exact cum se realizeaza aceasta. 

    

    Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne intrebati, folosind nr. de telefon din contact sau rubrica

                                                                                                              "intreaba doctorul" din dreapta paginii.

                                                                                                                                                                                 Autor: Dr. Codreanu Andrei.

                                                                                                                                                                                            Safe Dental Clinic

Citeste restul postarii »

Dintii Albi..... un zambet mai frumos: (albirea dentara)

10/14/2013 postat

Toti ne dorim un zambet frumos si dinti cat mai alb.... Astazi acest lucru se poate realiza relativ usor , prin mai multe modalitati. O modalitate frecvent utilizata, este albirea dentara cu geluri de albire (BLEACHING), fiind si cea mai usoara....

Albirea cu geluri poate fi de 2 feluri:

1. Endodontica

2. Exodontica

  1. Albirea endodontica este procedeul de albire a dintilor din interiorul acestora, se realizeaza exclusiv in cabinetul stomatologic, si doar pe dinti devitali (dinti fara nervi).

    Dintii devitali, dupa o perioda isi modifica culoarea fata de restul dintilor, rezultand un aspect inestetic. Pentru a readuce acest dinte la culoarea normala vom folosi acest procedeu de albire endodontica si astfel actionand doar pe dintele afectat Acest tip de albire prezinta mai multe etape:

          --> Crearea unei cavitati pe fata palatinala sau linguala a dintelui, in care se aplica un gel special pentru 24                ore. Se repeta de cate ori este nevoie pana la obtinerea nuantei dorite a dintelui.

          --> Obturatia (umplerea) definitiva a cavitatii rezultate cu material de obturatie fizionamic (din compozit).

          Acest tip de albire nu prezinta risc pentru gingii. 

  1. Albirea exodontica este procedeul de albirea dintilor pe cale externa, prin care dintii sunt albiti cu ajutorul unor gutiere (conformatoare de plastic), realizate in cabinetul dentar care se aplica pe dinti.
    In interiorul acestor conformatoare se aplica gelul de albit,

    Acest tip de albire se poate realiza atat cabinetul stomatologic cat si acasa. Daca albirea se va face acasa, atunci aceste gutiere se poarta pe timpul noptii (8 ore), mai intai la o arcada timp de 4-5 zile si apoi la cealalta arcada pentru aceeasi perioada de timp. Nu se poarta concomitent din doua motive: primul ar fi dificultatea in purtare, iar al doilea motiv este pentru a se vedea diferenta dintre arcada albita si cea nealbita.

    In cabinet se pot face doua feluri de albire: o albire in gutiere si o albire utilizand o lampa speciala.

    Albirea in gutiere in cabinet se realizeaza utilizand acelasi fel de gutiere ca in albirea realizata acasa doar ca purtarea gutierelor se face timp de o ora, astfel se pot purta concomitent pentru ambele arcade scurtandu-se timpul. Gelul folosit se prezinta in concentratie mai mare fata de cel folosit in albirea de acasa, utilizat gresit poate afecta ireversibil gingiile din acest motiv si rezultatele se obtin mai rapid, in acelasi timp este o procedura cu un risc mult mai mare, utilizat gresit poate afecta ireversibil gingiile, din aceste motive se realizeaza doar in cabinetul stomatologic, de catre un medic dentist

    Albirea dentara cu lampa de albit: este mai eficienta si mai rapida, se realizeaza in max 2 ore si se obtin rezultate mai bune (nuante mai deschise) decat albirea realizata prin folosirea gutierelor.

    Aceasta metoda consta in aplicarea unui gel special pe suprafata vestibulara a dintelui si activarea lui prin utilizarea unei lampi speciale. Aceasta lampa emite o lumina cu o anumita lungime de unda, astfel activandu-se gelul de albit. Se fac 4 sau 5 aplicari successive (fiecare etapa dureaza 15-20 min), iar intre aceste aplicari dintele este hidratat cu o substanta speciala.

    Inainte si dupa albire: 

    Inainte de orice fel de albire este necesar un detartraj si un periaj profesional realizat de catre medicul stomatolog. In timpul albirii, pe toata perioada tratamentelui plus inca 48 ore se recomanda sa nu se consume cafea, coca cola, ciocolata, cacao, vin rosu sau alte bauturi cu un continut ridicat de coloranti. 

    De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe intreaga perioada a tratamentului. Este posibil sa apara o usoara sensibilitate a dintilor dar acesta se remite dupa 1-3 zile sau dupa o aplicare de gel cu fluor. 

    Aceste albiri in scop cosmetic nu sunt daunatoare pentru dinti in masura in care nu se abuzeaza de ele. Dupa o albire este indicat sa se astepte aprox 12-18 luni pana la efectuarea unui nou 

                                                                                                                                                                              Dr. Codreanu Andrei

                                                                                                                                                                                   Safe Dental Clinic

Citeste restul postarii »

Probleme dentare frecvent intalnite la copii:

10/7/2013 postat

Dinţii copiilor noştri sunt foarte importanţi pentru dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a acestora.

Foarte multi părinţi neglijează problemele apărute la dentiţia de lapte în ideea că aceşti dinţi oricum se schimbă şi vor creşte alţii. Este o atitudine complet greşită, deoarece ei  joacă un rol important în creşterea şi dezvoltarea normală a dinţilor definitivi.

Pierderea timpurie a unui dinte de lapte poate crea probleme în alinierea dinţilor definitivi (prin pierderea spaţiului necesar).

Problemele carioase apărute pe dinţii temporari trebuie rezolvate la timp, pentru a împiedica apariţia complicaţiilor infecţioase care pot afecta                                                                                                                                                        mugurele dintelui definitiv.

Alte probleme care apar la copii sunt obiceiurile vicioase (suptul degetului, suzetei, biberonului etc.), care duc la anomalii de dezvoltare dentomaxilară. Pentru a evita aceste probleme este obligatoriu controlul periodic al copilului la medicul dentist,  încă de la o vârstă mică, chiar dacă nu sesizaţi probleme reale ale dinţilor de lapte. De asemenea, renunţarea din timp la obiceiurile vicioase ale copilului favorizează o erupţie normală a dinţilor, evitând în multe cazuri tratamentele ortodontice ulterioare.

În cazul în care este necesar un tratament ortodontic, este mult mai indicat ca acesta să fie făcut la vârste mici, deoarece se va obţine nu doar o îndreptare a dinţilor, ci şi o dezvoltare adecvată a maxilarelor.

O problemă frecvent întâlnită la copii este reprezentată de traumatismele dentoparodontale, multe dintre ele producându-se şi în timpul jocului. Deseori, acestea sunt însoţite de leziuni ale părţilor moi şi, de aceea, se neglijează în tratamentul lor leziunile dentoparodontale. La copii, în momentul producerii unui astfel de traumatism, trebuie verificată, atât de părinţi cât şi de medic, zona dinţilor din dreptul traumatismului.

Traumatismele dentare la copii se produc cel mai frecvent în zona frontală, deoarece ei au aceşti dinţi uşor ieşiţi în afară, fiind astfel mult mai expuşi la accidente. Dinţii frontali ai copiilor sunt expuşi la fracturare în timpului unui traumatism cu atât mai mult cu cât sunt afectaţi de carii sau leziuni de structură ale smalţului. Uneori, părinţii cer medicului extracţia acestor dinţi ai copilului, în ideea că un tratament ar fi inutil. Această atitudine este greşită, deoarece extracţia dinţilor temporari afectează erupţia dinţilor definitivi, fiind uneori necesare tratamente ortodontice. Dacă totuşi se impune extracţia dinţilor temporari la vârste mici, este necesară realizarea unor menţinătoare de spaţiu pentru  asigurarea erupţiei normale a dinţilor definitive.

Se poate întâmpla ca, în timpul traumatismelor, dintele să fie chiar expulzat din cavitatea bucală. În acest caz este foarte important timpul scurs între momentul accidentului şi momentul prezentării la medic, precum şi condiţiile în care a fost păstrat dintele. Indicăm ca dintele expulzat să fie menţinut în ser fiziologic, iar prezentarea la medicul dentist să fie cât mai rapidă (preferabil la 2-3 ore de la accident), caz în care se poate încerca replantarea dintelui.

În traumatismele dentoparodontale este important să se instituie un tratament cât mai precoce, care să ajute la evitarea consecinţelor negative asupra dinţilor permanenţi.


Autor: Dr. Ada Epistatu.

Citeste restul postarii »