Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Detartrajul si importanta lui.

1/19/2014 postat

 

   Este bine stiut faptul... ca lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasa a acesteia este cauza principala in aparitia problemelor dentare. Insa trebuie de stiut ca o problema la fel de importanta este depunerea, la suprafata dintilor a tartrului.


    Tartrul este cauza principala in aparitia resorbtiei osoase si a bolii parodontale, care intr-un final duce la pierderea dintilor si poate aparea la orice varsta, atat la adulti, cat si la copii.


    Tartrul se formeaza atunci cand placa bacteriana intra in contact cu saliva si se intareste. Bacteriile din tartru irita gingia, ataca radacina si suprafata dintilor. Tot ele emana toxine care provoaca inflamatii si infectii la nivelul gingiilor si faciliteaza aparitia cariilor.. 
    Primul semn al prezentei tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj.


    Initial tartrul se prezinta ca o pelicula alb-galbuie aflata pe zuprafata dintilor, in general pe suprafetele din apropierea gingiei si interdentar (atat supra cat si subgingival). In timp acesta isi modifica culoare si duritatea devenind mai greu de indepartat. astfel dintr-o pelicula alb-galbuie, care se poate indepartat la un periaj profesional, tartrul ajunge sa capete o culoare maronie (datorita alimentatiei, fumatului, consumul de cafea, etc.)si o duritate crescuta, posibil de indepartat doar de medicul dentist, prin detartraj manual sau cu ultrasunete.

    Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt: fata interna a dintilor de jos, fata dinspre obraz a molarilor de sus, dintii nefolositi in masticatie, dintii inghesuiti, zonele in care igienizarea este neglijata, suprafetele puntilor si protezelor dentare.

    In concluzie, trebuie sa se stie ca detartrajul face parte, in mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare si in preveniria aparitiei problemelor dentare.

    Este recomandat ca un detartraj sa se efectueze o data la 6 luni, pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi, fumatori o data la 4-5 luni,in fuctie de viteza de depunere a tartrului. Dupa detartraj este posibil sa mai ramana mici depozite de tartru care se pot indeparta printr-un periaj profesional.


Detartrajul poate fi de mai multe feluri:


    1. detartraj manual: se realizeaza cu instrumentar de detartraj (prin desprinderea tartrului de pe dintele prin aplicarea fortei     manuale.)
    2. detartraj cu ultrasunete: este cel mai indicat (indepartarea tartrului se realizeaza cu ajutorul undelor de ultarsunet).
    3. AirFlow: se realizeaza cu ajutorul unui jet de apa si particule solide foarte fine (de obicei Bicarbonat de sodiu) pulverizate     sub presiune. aceasta metoda este mai putin eficienta decat detartrajul cu ultrasunete, si se foloseste in general la copii, sau     pentru suprafetele dentare cu acces limitat, care nu s-au putut curata prin alta metodata.

Multi pacienti fac greseala de a se opune detartrajului pe motiv ca inlaturarea pietrei este dureroasa si le-ar slabi dintii.           LUCRU TOTAL GRESIT.

 

Totusi, tartrul poate fi prevenit prin cateva metode simple si eficiente:
- Periaza de doua ori pe zi folosind periuta adecvata si o tehnica corecta de periaj
- Foloseste ata dentara si apa de gura, sau dusul bucal.
- Consultatii periodice la medicul dentist si apeleaza la un detartraj cel putin de doua ori pe an.
Alimentatie corecta si controlul viciilor.

                                                                                                                                                      Autor: dr. Codreanu Andrei                                                                                                                                                                 Safe Dental Clinic