Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Durerea Dentara.... Cauze si simptome.

12/12/2013 postat

    De cele mai multe ori durerile de dinţi sunt cauzate de afecţiunile dentare, precum cariilebolile gingivale, un dinte fracturat sau parodontoză, etc...Există insa şi situaţii când durerile de dinţi nu au nici o legatura cu afectiunile maxilarului sau a unui dinte. Durerea de dinţi poate fi simptomul unor afectiuni ce tin de alte parti ale organismului, cum ar fi:

  • Afectiuni ORL: afectiuni / infecţii externe sau interne ale urechilor, a sinusurilor,
  • Afectiuni ale glandelor parotide, ale glandelor salivare,
  • sau afectiuni de natura neurologica, cum ar fi nevralgia de trigemen. etc..

    Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis si corect,este nevoie de o colaborare cat mai buna a medicului dentist cu pacientul, este important ca medicului sa i se ofere informatii cat mai complete, privind: intensitatea durerii, unde este localizata, cand se declanseaza, cand se accentueaza sau daca aceasta se amelioreaza in anumite situatii. In acest fel, specialistul isi va putea da seama daca problema de sanatate este una urgenta sau nu,va stabili planul de tratament care va fi urmat sau daca este nevoie de alte analize complementare sau de consultul altor medici specialisti

Care sunt principalele cauze ale durerilor de dinţi?

  • Abcesele dentare şi cariile
  • Parodontoza
  • Sensibilitatea dentară
  • Fracturarea dintelui 
  • Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare
  • Erupţiile dentare

1. Durere ascutita atunci cand pacientul musca:
    Cauza: - prezenta unei carii,  un dinte crapat sau un dinte caruia i-a cazut plomba poate provoca durerea ascutita, in urma     unei muscaturi. Ar putea fi, de asemenea, prezenta o infectie dentara in interiorul stratului dintelui (pulpa dintelui), in cazul in     care n-au fost extirpati nervii acestuia.  

2. Dureri severe, inflamatii si senzatie de presiune care nu dispar:
    Cauza: - Un abces - o infectie a dintelui, gingiei si tesutului osos. 

3. Durere la nivelul dintilor superiori, dar aceasta nu este prea severa sau ascutita.
    Cauza: - Este posibil sa fie prezenta o durere de cap  sinusoidala sau provocata de o infectie a sinusurilor. Disconfortul produs     de sinuzita poate cobori pana spre maxilarul superior, din cauza localizarii acestuia in vecinatatea sinusurilor. De asemenea,     scrasnirea dintilor (bruxism) poate determina o durere surda in maxilarul superior, din cauza presiunii asupra articulatiei     temporomandibulare. 

4. Dureri ale capului, gatului si urechii care nu dispar.
    Cauza: - Pulpa dentara ar putea fi deteriorata sau infectia dintilor ar putea cauza dureri ale capului. Cu toate acestea pot     exista si alte cauze medicale, inclusiv dentare, pentru aceste tipuri de durere. De asemenea, scrasnirea dintilor (bruxism) poate     fi o alta cauza, sau prezenta unui dinte inclus pe arcada, care nu are spatiu pentru a erupe.

5. Dupa un tratament dentar dintii sunt sensibili la cald sau la frig
    Cauza: - Sensibilitatea dintara  este normala dupa tratamentul stomatologic. Deseori sunt afectati nervii de la nivelul pulpei     dintelui. Durerea trebuie sa se estompeze in termen de patru-sase saptamani. In caz contrar, sau daca se agraveaza, trebuie     contactat medicul specialist. 

6. Durere ascutita/ disconfort brusc, de moment, care apar doar in contact cu alimente sau bauturi calde/reci.
        Se poate incerca utilizarea unei paste de dinti pentru dinti sensibili. Dupa o saptamana sau doua de la utilizarea acesteia, sensibilitatea ar trebui sa se atenueze. De semenea, trebuie folosita pentru periaj, o periuta moale de dinti cu miscari blande, sus-jos si circulare pentru a evita deteriorarea gingiilor. In cazul in care in urma acestor schimbari in rutina igienei dentare, sensibilitatea persista, se va consulta medicul dentist. 

7. Dureri persistente dupa contactul cu alimente/bauturi reci sau calde.
    Cauza: - Dintele este probabil afectat de carii profunde, fie dintele este fisurat. Se va consulta stomatologul cat mai curand     posibil. In urma consultului se va stabili planul de tratament corespunzator.

 

        Daca prezentati dureri dentare, va puteti ghida dupa indicatiile de mai sus pentru a va face o idee cu privire la cauza durerii. Totusi, scopul acestor informatii nu este de a stabili un diagnostic, doar medicul specialist poate face acest lucru in urma consultului direct. 

        Pentru a evita aparitia durerilor este indicat controlul periodic odata la 6 luni cat si mentinerea unei igiene dentare bune.

 

                                                                                                                                 Autor: Dr. Codreanu Andrei.

                                                                                                                                         Safe Dental Clinic