Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

Tratamentul ortodontic si aparatele dentare.

10/24/2013 postat

O mare parte a populatiei are dinţii, fie prea înghesuiţi, fie strâmbi sau are maxilarul ori mandibula mai proeminentă şi o muşcătură inegală. Toate aceste lucruru duc la o functionalitate proasta a complexului dento-alveolar cat si la un aspect inestetic.

Este bine de retinut ca aceste inghesuiri sau pozitionari anormale a dintilor duc la imposibilitatea realizarii unui periaj corect si mentinerea unei igiene dentare corespunzatoare, la aparitia unor defecte si abrajiuni pe suprafete dentare(datorita unei muscaturi incorecte), ne mai vorbind de aspectul fizic si estetic al unor dinti strambi. Purtarea aparatului dentar potrivit, pe toată perioada recomandată de medic, poate remedia aceste imperfecţiuni ale danturii.

Tipuri de aparate dentare: Aparatele dentare sunt de mai multe feluri:

Aparate dentare mobile: Se folosesc in generala la copii si sunt realizate din acrilat...

Aparate fixe: Sunt aparate fixate pe dinti care se poarta o perioada mai lunga (stabilita de medicul ortodont, in functie de planul de tratament). Iata care sunt tipurile de aparate dentare, impreuna cu cateva caracteristici ale lor:

  1. Aparatul metalic: este cel mai des folosit, chiar si in prezent, in care bracketii (bucatile de metal care fixeaza fiecare dinte) sunt prinsi intre ei cu un arc metalic pe care sunt fixati cu niste ligaturi. Acest aparat este cel mai utilizat in prezent, datorita pretului mai mic si a timpul de tratament mai scurt, comparativ cu alte modele, iar in al doilea rand, acestea sunt destul de rezistente, rar fiind necesare "reparatii".

  2. Aparat dentar Damon: Ca aspect este asemanator celui metalic insa dispozitivele folosite sunt de dimensiuni mai mici si din aceasta cauza, aparatul este mai discret. Durata de tratament este mai mica decat in cazul aparatului metalic, dar prezinta si un dezavantaj: poate produce leziuni bucale usoare. 

  3. Aparat dentar ceramic: Bracket-ii, dispozitivele care se fixeaza pe dinti - fiind din material ceramic de culoarea dintilor. Principalul avantaj al acestui tip de aparat este dat de aspectul sau estetic, Nu este recomandat persoanelor cu probleme ortodontice severe, iar durata de tratament este mai mare. Aparatul ceramic este mai scump decat aparatul Damon si cel metalic.

  4. Aparat dentar lingual: Se plaseaza pe spatele dintilor, in partea dinspre interior, fiind in acest fel cel mai discret aparat ortodontic. Durata de tratament este mai mare, comparativ cu celelalte tipuri. Este practic invizibil dar si pretul este mai mare.

  5. Aparat dentar invizibil: Este un sistem realizat din material plastic transparent. Dintii sunt "imbracati" cu un mulaj transparent ce aplica treptat forta necesara indreptarii dintilor. Mulajul se schimba la fiecare doua saptamani. Este cel mai scump aparat ortodontic, insa prezinta avantajul unui confort sporit in timpul tratamentului si a aspectului estetic.

 

Lucruri de stiut despre aparatele dentare:

  1. Noile generatii de aparate dentare pot fi purtate la orice varsta cu rezultate excelente. Credeai ca nu se mai poate face nimic pentru dintii tai? Afla ca niciodata nu este prea tarziu pentru a avea o dantura frumoasa. Aparatele ortodontice moderne au o rata mare de succes la orice varsta.

  2. In ce constă tratamentul? Inainte de aplicarea unui aparat dentar, medicul ortodont face o examinare minuţioasă a poziţiei dinţilor şi a structurii mandibulei şi maxilarului. În unele situaţii, cand dantura este prea înghesuită, poate fi nevoie de extragerea unui dinte, sau a altor tratamente (precum carii, boli parodontale, detartraje etc.) Apoi, după măsurători minuţioase şi după efectuarea unor mulaje ale danturii, se fixează aparatul.

  3. Cat dureaza tratamentul? Un tratament ortodontic poate dura de la cateva saptamani la cativa ani, in functie de complexitatea tratamentului si a planului de tratament ales. Medicul alege solutia terapeutica si cea mai buna solutie pentru pacient, in functie de situatia clinica a acestuia.

  4. Sunt necesare reguli speciale de igienă? După fixarea unui aparat dentar, trebuie acordată o atenţie sporită igienei orale. În componentele metalice ale aparatului pot rămâne particule alimentare care pun în pericol sănătatea danturii. De aceea, se recomandă folosirea unei tehnici corecte de periaj, dar şi utilizarea cu atenţie a aţei dentare si a apei de gura.

  5. In primele zile probabil o sa te doara dintii (pentru ca aparatul exercita anumite forte pe ei ca sa ii indrepte in directia corecta), deci fi pregatit sa mananci piure si supa cateva zile. Cu timpul durerea dispare.

  6. Pentru un rezultat cat mai bun este necesara o comunicare cat mai buna medic-pacient, si respectarea vizitelor programate pentru activarea aparatului, pe tot timpul tratamentului.

  7. Dupa indepartarea aparatului dentar urmeaza perioada de mentinere (contentie), prin aplicarea unui dispozitiv pentru păstrarea poziţiei corecte a dinţilor, numit retainer sau aparat de contenţie.

                                                                                                                         “Niciodata nu e prea tarziu.....

                                                                                                                                                pentru un zambet frumos”

    autor: dr.Codreanu A.

    Safe Dental Clinic