Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Cum Iti alegi periuta de dinti potrivita?....

11/5/2013 postat

    Te intrebi cum poti avea un zambet frumos? Raspunsul este mai simplu decat crezi. Intretinerea unei danturi sanatoase este relativ usoara, insa trebuie sa se tina cont de anumiti factori..... Ai nevoie de produsele potrivite care sa iti asigure o cavitatii bucala sanatoasa si o igiena corespunzatoare. Pe langa pasta de dinti, ata dentara sau apa de gura, o importanta foarte mare trebuie acordata periutei de dinti.

    Astazi exista o multime de firme producatoare de periute de dinti. Insa nu marca este importanta ci tipul de perie, forma, duritatea perilor periutei cat si intrebuintarea ei.

    Un alt aspect important este schimbarea periutei de dinti la cel mult 3 luni dupa utilizare. Precum si folosirea corecta a acesteea.

Ce model sa aleg?

    Exista o multime de modele de periute de dinti, in functie de duritatea perilor, modalitatea de utilizare, manuale sau electrice, insaa toate pot fi atat pentru adulti cat si pentru copii.

In functie de duritate, periutele se impart in 3 clase:

  • duritate medie – sunt cele mai utilizate, pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;

  • de duritate mare – pentru o curatare intensa, indicate fumatorilor si persoanelor care beau cafea;

  • de duritate mica– pentru persoane cu dinti sensibili . 

In functie de utilizarea acestora, periutele pot fi:

  • Periute Manuale: Sunt periutele cele mai utilizate.
  • periute electrice: -periute dotate cu un cap rotativ.... aceste periute, deobicei functioneaza pe baza unor
    baterii alcaline sau acumulatori reincarcabili... dintii sunt curatati de miscarile rotative ale capului periutei... Aceste periute ofera o curatare mai buna a dintilor fata de periutele manuale.

  • periute linguale: - sunt periute destinate curatarii limbii.... E important de stiut ca placa bacteriana se depune nu doar pe suprafetele dentare, dar si pe suprafata limbii. Din pacate majoritatea persoanelor ignora acest aspect important in mentinerea igienei bucale corespunzatoare. Unele periute moderne contin si peri pentru curatarea limbii, pe langa perii obisnuiti pentru curatarea suprafetei dentare.

  • periute interdentare: este o periuta alungita, de dimensiuni mici, care se foloseste in spatii dintre dinti, acolo unde se aduna resturi de alimente pe care nu le poti elimina intotdeauna cu periuta de dinti. Periuta interdentara elimina resturile de alimente, dar mai ales tartrul care se depune in spatiile dintre dinti.

  • periute ortodontice: sunt periute destinate persoanelor care poarta aparate ortodontice.... Datorita formei speciale a perilor, aceste periute permit o curatare mai buna a dintilor si a aparatelor ortodontice (Bracketi)

Periute de dinti pentru copii: sunt periute de dinti de dimensiuni mai mici, Acestea se gasesc sub diferite forme, culori si sunt inscriptionate cu diverse imagini, sau cu personaje din desene animate, pentru a fi mult mai atractive pentru cei mici.


    Pe langa folosirea periutei dentare corespunzatoare si a unei tehnici corecte de periaj, este necesar de tinut cont si de metode alternative de igiena bucala, cum ar fi:

  • Ata dentara,

  • Apa de gura,

  • Duşul bucal: - funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare din zonele inaccesibile periuţei de dinţi sau aţei dentare. De asemenea, stimulează circulaţia sangvină în mucoasa gingivală, păstrând-o mai sănătoase.

    Acum ca ati aflat mai multe despre periutele dentare, nu va ramane decat sa alegeti periuta dentara potrivita, sa folositi o tehnica de periaj corecta, consultatiile periodice - absolut necesare pentru a avea dinti sanatosi si un zambet fermecator.

                                                                                                                                                                                            Autor: Dr. Codreanu A.

                                                                                                                                                                                              Safe Dental Clinic.