Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Cum invingem frica de dentist.... cateva sfaturi utile:

10/4/2013 postat


Putini sunt cei care vin la dentist fara stres si frica.


Frica de medic, frica de zgomotul turbinei si a instrumentelor de frezat, frica de necunoscut, emotiile asupra modului in care ni se va lucra, frica de durere, de injectie etc. Toate aceste fobii ne determina sa ajungem la medicul dentist doar atunci cand avem dureri insuportabile, adica in ultimul moment, atunci cand in majoritatea cazurilor nu se mai poate salva dintele sau tratamentele sunt scumpe si laborioase.


In colaborare cu psihologul firmei noastre, am gasit citeva modalitati de a depasi frica de dentist:

1.Daca ai avut experiente neplacute cu stomatologul la virsta frageda, urmareste sa te detasezi de ele la virsta adulta. Traieste prezentul de acum, nu trai in amintiri dureroase.

2.Cere lamuriri medicului stomatolog asupra manoperelor pe care ti le va efectua - combate astfel teama de necunoscut ! Incearca sa intelegi ce urmeaza sa ti se faca, cere lamuriri doctorului.

3. Ti-e frica de injectie? Intelegerea faptului ca o mica intepatura te va scuti de o durere mai mare, aduce o cooperare mai buna a psihicului tau cu medicul dentist. La fel trebuie sa intelegem ca un tratament efectuat la timp (scoaterea nervului dintelui, extractia unui dinte, ce nu mai poate fi salvat, etc).... ne scuteste de nopti nedormite din cauza durerilor si de zeci de pastille care nu rezolva cauza durerii, ci doar o combat temporar.

4. Comunica cu doctorul... o colaborare cat mai buna este cheia succesului, nu doar in inhibarea fricii, ci si in obtinerea rezultatelor dorite.... Comunicand cu medicul ,acesta poate sa se opreasca la limita suportabilitatii durerii, la o eventuala curatare a cariei fara anestezie. Astfel si tu detii un anumit control asupra a ceea ce ti se va face.

5. Marturisindu-ti temerile, il poti determina pe medicul tau sa le evite, sau sa acorde o atentie sporita la manevrele medicale realizate. Ti-e frica sa nu lesini....cum ai patit la ultima anestezie? Acum stii ca medicul e pus in garda si va avea grija la acest aspect.

6. Ai incredere totala in doctorul tau, daca stomatologul la care mergi acum nu-ti inspira incredere.... gaseste altul.

7. Acestea sunt doar cateva sfaturi care va pot ajuta sa treceti peste frica de dentist deja existenta....Important de stiut ca se poate evita aparitia fricii de dentist prin educatie de mic copil:

 Indicat este sa incepeti controalele la stomatolog la o varsta cat mai frageda, 3-4 ani (chiar daca copilul nu prezinta nici o problema dentara), important e ca acesta sa isi creeze o obisnuinta de a merge la controale periodice, astfel copilul se obisnuieste de mic cu medicul stomatolog si nu mai apare frica fata de acesta.