Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)
Ce este bruxismul?

Daca va treziti cu dureri de cap sau o durere acuta, asemanatoare strangerii intr-o menghina, puteti fi una dintre multele persoane care scrasnesc din dinti in timpul noptii. Multi indivizi pot fi inconstienti de faptul ca sufera de aceasta afectiune (denumita bruxism) deoarece aceasta se manifesta adesea noaptea, in timpul somnului. Stomatologul dumneavoastra poate detecta, in general, simptomele degradarii danturii.

Bruxismul poate duce la dureri dentare sau slăbirea rezistenţei dinţilor, iar uneori dinţii pur şi simplu se tocesc. Treptat, poate duce la distrugerea ţesutului gingival şi osos. De asemenea, pot apărea probleme la nivelul maxilarelor, ca disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).

Cauze:

Drept cauze ale bruxismului, specialiştii indică numeroase procese ce cumulează mai multe afecţiuni, având ca bază stresul şi anxietatea, frustrările refulate, personalitatea agresivă, competitivă, hiperactivă, pe fondul unor tulburări de ocluzie.

Tulburari de ocluzie sunt tulburari ale raportului normal interdentar (adica.... dintii nu mai calca bine unul pe altul).


Tratament:

Purtarea unui dispozitiv în timpul somnului (gutiera): aceasta gutiera se confectioneaza in laboratorul de tehnica dentara cu amprentarea in prealabil a dintilor pacientului, de catre medicul dentist, si se muleaza perfect pe dintii dvs.

Găsirea unor modalităţi de relaxare.

Șlefuiri Selective: șlefuirea "punctelor inalte" ale danturii pentru corectarea ocluziei (mușcăturii).