Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)




Fluoroza dentară

Dintii permanenti se formeaza in timpul copilariei sub gingie in osul maxilar si apar dupa ce "dintii de lapte" cad. Coroanele dintilor permanenti se dezvolta in intregime cam la varsta de opt ani. Exceptie face al treilea molar (maseaua de minte), care se va forma la varsta maturitatii. Coroana este prima parte a dintelului care se observa in gura.
Consumand prea mult fluor in timpul "cresterii" dintilor, exista riscul formarii fluorozei.

Dintii afectati cu fluoroza usoara nu au modificari sau schimbari vizibile, aceastea pot fi observate doar de specialist. Formele moderate de fluoroza se prezinta sub forme de linii albe, dungi sau pete, in timp ce fluoroza severa lasa dintii cu "gropi" si cu pete de culoare maro, gri sau negru. In plus, smaltul dintilor pot avea o forma neobisnuita.

Ce tratamente exista impotriva fluorozei? 
Fluoroza afecteaza numai aspectul estetic al dintilor si nu produce carii. De aceea, tratamentul impotriva fluorozei consta in mascarea petelor. 
De obicei, fluoroza usoara nu are nevoie de tratament. Exista si cazuri in care fluoroza apare numai pe dintii din spate si nu pot fi vizibile. Atunci cand fluoroza este vizibila se pot trata prin albire sau prin alte proceduri. 
Fluoroza severa implica acoperirea dintilor prin lipirea coroanelor sau a fatetelor.