Intreaba Doctorul

(Ve-ti primi raspuns in cel mai scurt timp posibil)





Toti ne dorim un zambet frumos si dinti cat mai alb.... Astazi acest lucru se poate realiza relativ usor, prin mai multe modalitati. O modalitate frecvent utilizata, este albirea dentara cu geluri de albire (BLEACHING), fiind si cea mai usoara....

Albirea cu geluri poate fi de 2 feluri:

1. Endodontica

2. Exodontica

  1. Albirea endodontica este procedeul de albire a dintilor din interiorul acestora, se realizeaza exclusiv in cabinetul stomatologic, si doar pe dinti devitali (dinti fara nervi).

    Dintii devitali, dupa o perioda isi modifica culoarea fata de restul dintilor, rezultand un aspect inestetic. Pentru a readuce acest dinte la culoarea normala vom folosi acest procedeu de albire endodontica si astfel actionand doar pe dintele afectat Acest tip de albire prezinta mai multe etape:

          --> Crearea unei cavitati pe fata palatinala sau linguala a dintelui, in care se aplica un gel special pentru 24 ore.

                Se repeta de cate ori este nevoie pana la obtinerea nuantei dorite a dintelui.

          --> Obturatia (umplerea) definitiva a cavitatii rezultate cu material de obturatie fizionamic (din compozit).

          Acest tip de albire nu prezinta risc pentru gingii. 

  1. Albirea exodontica este procedeul de albirea dintilor pe cale externa, prin care dintii sunt albiti cu ajutorul unor gutiere (conformatoare de plastic), realizate in cabinetul dentar care se aplica pe dinti.
    In interiorul acestor conformatoare se aplica gelul de albit,

    Acest tip de albire se poate realiza atat cabinetul stomatologic cat si acasa. Daca albirea se va face acasa, atunci aceste gutiere se poarta pe timpul noptii (8 ore), mai intai la o arcada timp de 4-5 zile si apoi la cealalta arcada pentru aceeasi perioada de timp. Nu se poarta concomitent din doua motive: primul ar fi dificultatea in purtare, iar al doilea motiv este pentru a se vedea diferenta dintre arcada albita si cea nealbita.

    In cabinet se pot face doua feluri de albire: o albire in gutiere si o albire utilizand o lampa speciala.

    Albirea in gutiere in cabinet se realizeaza utilizand acelasi fel de gutiere ca in albirea realizata acasa doar ca purtarea gutierelor se face timp de o ora, astfel se pot purta concomitent pentru ambele arcade scurtandu-se timpul. Gelul folosit se prezinta in concentratie mai mare fata de cel folosit in albirea de acasa, utilizat gresit poate afecta ireversibil gingiile din acest motiv si rezultatele se obtin mai rapid, in acelasi timp este o procedura cu un risc mult mai mare, utilizat gresit poate afecta ireversibil gingiile, din aceste motive se realizeaza doar in cabinetul stomatologic, de catre un medic dentist

    Albirea dentara cu lampa de albit: este mai eficienta si mai rapida, se realizeaza in max 2 ore si se obtin rezultate mai bune (nuante mai deschise) decat albirea realizata prin folosirea gutierelor.

    Aceasta metoda consta in aplicarea unui gel special pe suprafata vestibulara a dintelui si activarea lui prin utilizarea unei lampi speciale. Aceasta lampa emite o lumina cu o anumita lungime de unda, astfel activandu-se gelul de albit. Se fac 4 sau 5 aplicari successive (fiecare etapa dureaza 15-20 min), iar intre aceste aplicari dintele este hidratat cu o substanta speciala.

    Inainte si dupa albire: 

    Inainte de orice fel de albire este necesar un detartraj si un periaj profesional realizat de catre medicul stomatolog. In timpul albirii, pe toata perioada tratamentelui plus inca 48 ore se recomanda sa nu se consume cafea, coca cola, ciocolata, cacao, vin rosu sau alte bauturi cu un continut ridicat de coloranti. 

    De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe intreaga perioada a tratamentului. Este posibil sa apara o usoara sensibilitate a dintilor dar acesta se remite dupa 1-3 zile sau dupa o aplicare de gel cu fluor. 

    Aceste albiri in scop cosmetic nu sunt daunatoare pentru dinti in masura in care nu se abuzeaza de ele. Dupa o albire este indicat sa se astepte aprox 12-18 luni pana la efectuarea unui nou 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Autor: Dr. Codreanu Andrei

                                                                                                                     Safe Dental Clinic